marca 29, 2016

Pijana śliwka z kremem nutellowym.




Witajcie :) Święta i po świętach , no i kilka kilogramów więcej :) Mam dla Was pyszne ciasto kakaowe ze śliwkami moczonymi w alkoholu i kremem z Nutelli. Myślałam że nie dodam wpisu na to ciasto bo szybko znikało :) ale jakoś udało mi się ukroić jeszcze kilka kawałków.Powiem szczerze że ciasto jest dość słodkie ale komuś kto uwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :)

Składniki na biszkopt kakaowy :

5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 cukier waniliowy

Krem :

700 g nutelli
260 g miękkiego masła
1 łyżka spirytusu

450 g suszonych śliwek
likier kawowy około 2.5 szklanki

Polewa czekoladowa :

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Do nasączenia :
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką cukru 

Blaszka duża tradycyjna, prostokątna

Wykonanie :


Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem.

Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się dobrze kroiło, pokrojone śliwki ułożyć na kremie. Odstawić na kilka minut do lodówki.
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, cukier waniliowy,wodę i kakao.Gdy się wszystko rozpuści i zacznie  gotować zmniejszyć gaz i gotować co jakiś czas mieszając około 5 minut aż powstanie gęsta polewa. Odstawić do przestygnięcia.  Zimną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub migdałami. Odstawić na noc do lodówki.

Smacznego :) 

      

 

 

8 komentarzy:

  1. tak już jest z dobrymi ciastami, że za szybko znikają... :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam tego ciasta :( ale ponoć pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo, proszę o kawałeczek; )

    OdpowiedzUsuń
  4. już mi 'ślinka cieknie' lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger