piątek, 19 lutego 2016

Bułeczki z polędwicą i serem .

Moje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono.
Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek
Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać  do szkoły lub do pracy. 
Zapraszam do wypróbowania :) 


 Składniki :

500g mąki + do podsypania
5 dag drożdży
3 jajka
1 nie pełna  szklanka mleka
2 łyżeczki soli
100 g masła

Dresing Roleski 
kilka plastrów żółtego sera 
3 plastry polędwicy Hańderek

Wykonanie :

Z polowy ciepłego mleka 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży  zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski przesiać resztę maki, dodać sól, resztę mleka, rozczyn i jajka. Wyrobić ciasto, na końcu wlać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić, ciasto musi odchodzić od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia .Stolnice podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 7 części. Z każdej części uformować wałek i lekko rozwałkować tworząc prostokąt. Ser pokroić w paseczki a polędwicę w trójkąciki. Na początku ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły ale Wy znacie swój piekarnik więc musicie czas kontrolować.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Fajna sprawa, bo można je przygotować wieczorem i rano zabrać ze sobą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na drugie śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pożywna buła na śniadanko :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj