https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 29, 2016

Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami.

Witajcie kochani :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zdrowych placków ziemniaczanych nie smażonych na oleju a pieczonych w gofrownicy. Pewnie się zdziwicie jak w gofrownicy :) plus taki że nie musicie stać przy patelni i je przewracać, a w tym czasie możecie robić co innego.
Lubię placki ziemniaczane ale jak wiadomo smażone na oleju nie są zdrowe, a uwierzcie mi takie upieczone w gofrownicy nie mają w sobie grama tłuszczu no i możecie je częściej jeść. Ja dzisiaj placki podałam z wątróbką  i Ognistymi pomidorkami Eterno, obiad smakował wybornie :) Zapraszam :)




Składniki na placki :

około 6 dużych ziemniaków
1 duża marchewka
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki zwykłej
sól, pieprz do smaku

0,5 kg wątróbki drobiowej
1 łyżka oregano Skworcu 
1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu 
domowa vegeta do smaku
pieprz, szczypta chili
1 łyżka czerwonej papryki
około 1 l bulionu z kurczaka
3 łyżki mąki
1 duża cebula 
4 łyżki masła klarowanego

Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno

Wykonanie:  

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.Następnie dodać roztrzepane jajka, przyprawy i mąkę, wymieszać i przyprawić do smaku.
Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić, wlać porcję ziemniaczaną i piec na złoty kolor.


Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z obydwu stron wątróbkę, dodać pokrojona w piórka cebulę, przyprawy i podlać polową bulionu, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając, po około 15 minutach dolać resztę bulionu, dzięki obtoczonej w mące wątróbce powinien utworzyć się sosik.Na końcu ewentualnie przyprawić do smaku pieprze, solą i szczyptą chili, jak wolicie.
Podawać z plackami i ognistymi pomidorkami.

Smacznego:)




 

8 komentarzy:

  1. Asieńko tym razem to mnie totalnie zaskoczyłaś, nigdy ale to nigdy bym na to nie wpadła:)Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślałam że będziecie zdziwione :) ale wypróbujcie naprawdę pyszne bez tłuszczu :)Asiu również życzę miłego weekendu :)

      Usuń
  2. Placków w gofrownicy jeszcze nie robiłam i podoba mi się ten ekspresowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko to prawda że mniej czasu potrzeba , nie musisz stać i przewracać :)

      Usuń
  3. Placki z gofrownicy???? To ja zaraz wykorzystam pomysł gdyż mój brzuch smażonego nie toleruje - fantastyczny pomysł. Jest szansa na placki ziemniaczane dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że propozycja się podoba :)i życzę smacznego jedzenia placków :)

      Usuń
  4. I to są gofry dla nas:) pomysł genialny! Talerz przesłodki i bardzo fikuśne sztućce:)
    Szkoda, że nie mogliśmy być na Twoim obiadku:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger