Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków kokosowych. Wyszły pyszne i lekkie. Serniczki polałam polewą czekoladową i udekorowałam soczystą pigwą którą dostałam od firmy Ogródek Dziadunia.
Serniczki oczywiście podałam na przepięknej porcelanie Bogucice.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.porcelanabogucice.pl/.
Składniki :
250 g gęstego jogurtu naturalnego
1 mały serek waniliowy Danone
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
2 budynie waniliowe Winiary
1 opakowanie ciasteczek Oreo
Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia
Polewa:
100g czekolady mlecznej
50 g margaryny
Wykonanie :
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.
Następnie dodać serek waniliowy i jogurt, wymieszać.
Następnie dodać budyń i wiórki kokosowe, wymieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.
Foremki delikatnie posmarować oliwą.
Na spod wyłożyć ciasteczko Oreo i 2 łyżki masy serowej.
Piec w temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej.
100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny.
Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą.
Smacznego :)
Wygląd mają bajeczny. Ja też robię ciasta z jogurtem naturalnym i smakują całkiem jak sernik, a są lżejsze :)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie :)
Dzieci nawet nie wyczuły że w nich nie ma sera :)
UsuńWyglądają bardzo ładnie i chyba tak smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńOreo uwielbiam, tak więc zabieram sobie jednego serniczka albo nawet dwa :-)
OdpowiedzUsuńKochana bierz ile chcesz :)
UsuńPięknie wykonane i pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńpoproszę jednego :)
OdpowiedzUsuńEwa bierz nawet 2 :)
UsuńSernik na jogurcie - to lubię! Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń