Krokiety podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin .
Zapraszam :)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej
3 jajka
szczypta soli
1.5 szklanki mąki
Składniki na farsz :
1 kg mięsa mielonego z indyka
1 duża cebula
domowa vegeta do smaku
1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu
1 łyżka oregano od Skworcu
szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik
1 łyżeczka czosnku od EcoBlik
6 łyżek oliwy
bułka tarta do obtoczenia krokietów
3/4 jajka
oliwa do smażenia
Wykonanie :
Do miski wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Mieszamy mikserem.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oliwy,wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano aż do wykończenia ciasta.Porcje ciasta możecie zwiększyć.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso.
Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon.
Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Krokiety można podać z barszczem lub ketchupem.
Smacznego :)
smacznego super
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne:) - prawdziwa uczta:)
OdpowiedzUsuńAsiu wpadam do Ciebie na krokieciki :)
OdpowiedzUsuńTo czekam :)
UsuńPyszności, zjadłabym takiego krokiecika :-)
OdpowiedzUsuńPyszne krokiety. Ja poproszę razem z tym barszczykiem ze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny to wpadajcie :)
UsuńZ indykiem nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMusisz wypróbować :)
UsuńPycha! zjadłabym, mimo że już późno
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńMniam, pyszny obiadzik! :)
OdpowiedzUsuń