stycznia 08, 2016

Krokiety z farszem z indyka.

Witajcie :) U nas wreszcie puścił mróz i wyszło słoneczko :) no i jakoś tak naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety z mięsem :) Do farszu użyłam przypraw od firmy Skworcu  i firmy EcoBlik.
Krokiety podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin .
Zapraszam :)








 Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej
3 jajka
szczypta soli
1.5 szklanki mąki

Składniki na farsz :

1 kg mięsa mielonego z indyka
1 duża cebula
domowa vegeta do smaku
1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 
1 łyżka oregano od Skworcu 
szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik
1 łyżeczka czosnku od EcoBlik
6  łyżek oliwy 

bułka tarta do obtoczenia krokietów
3/4 jajka 
oliwa do smażenia 

Wykonanie :

Do miski wlewamy mleko i wodę, następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Mieszamy mikserem.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oliwy,wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano aż do wykończenia ciasta.Porcje ciasta możecie zwiększyć.

Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso.
Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon.
Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Krokiety można podać z barszczem lub ketchupem.

Smacznego :)


   

12 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger