Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre .
Zapraszam :)
Składniki na ciasto miodowe ;
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka kopiasta kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3,5 / do 4 szklanek mąki
3 jajka
Masa grysikowa :
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 /2 kostki masła
Polewa :
2 tabliczki czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 12 %
Wiórki kokosowe do posypania
1 słoik powideł jagodowych
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut . Następnie ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor .
Blaszka tradycyjna duża.
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać cukier, kaszę , żółtka i cukier waniliowy . Do gotującego mleka wlać kaszę , gotować aż zgęstnieje .
Odstawić do przestygnięcia .Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem .
Każdy blat ciasta nasączyć np : herbatą .
Tabliczki czekolady rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej . Na garnek z gorącą wodą ustawiamy miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści .
Warstwy ciasta :
1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych
2. Połowa masy grysikowej
3. Drugie ciasto
4. Masa grysikowa
5. Trzecie ciasto posmarowane od spodu powidłami
6. Polewa
7. Wiórki kokosowe
Odstawić na noc do lodówki .
Smacznego :)
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzepyszne, u mnie w domu nazywa sie Cudak :-)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawa nazwa :)
UsuńWidzę Asiu, że porcja dla mnie już naszykowana :) Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńGosiu dla Ciebie zawsze :)
UsuńMuszę takie zrobić i ja.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAsiu wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTeż pamiętam to ciasto z dzieciństwa, nazywaliśmy je JoJo:) pyszne jest. Narobilas mi smaka;)
OdpowiedzUsuńAsiu jakie bogate ciasto. Pysznie. Podoba mi się masa grysikowa :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTo prawda ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńto musi być bardzo smaczne :) wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam to ciacho! :D
OdpowiedzUsuń