listopada 28, 2015

Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem .

Witajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne .
Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre .
Zapraszam :) 








Składniki na ciasto miodowe ;

1 kostka margaryny 
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka kopiasta  kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3,5 / do 4  szklanek  mąki 
3 jajka

Masa grysikowa :

1 litr mleka 
1/2 szklanki cukru 
1 cukier waniliowy
2 żółtka 
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 /2 kostki masła

Polewa :

2 tabliczki czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 12 %

Wiórki kokosowe do posypania

1 słoik powideł jagodowych     

Wykonanie :

Do miski przesiać mąkę , dodać cukier , jajka , stratą na tarce margarynę , cukier waniliowy , płynny miód i zgaszoną sodę w 3 łyżkach cytryny .Wszystkie składniki wyrobić mikserem aż powstanie grudkowata konsystencja . Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleiło to możecie troszkę dodać mąki . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut . Następnie ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor .
Blaszka tradycyjna duża.

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać cukier, kaszę , żółtka i cukier waniliowy  . Do gotującego mleka wlać kaszę , gotować aż zgęstnieje .
Odstawić do przestygnięcia .Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem .
Każdy blat ciasta nasączyć np : herbatą .
Tabliczki czekolady rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej . Na garnek z gorącą wodą ustawiamy miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści .

Warstwy ciasta :

1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych
2. Połowa masy grysikowej
3. Drugie ciasto 
4. Masa grysikowa 
5. Trzecie ciasto posmarowane od spodu powidłami 
6. Polewa 
7. Wiórki kokosowe 

Odstawić na noc do lodówki .


Smacznego :) 

 

26 komentarzy:

  1. Przepyszne, u mnie w domu nazywa sie Cudak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę Asiu, że porcja dla mnie już naszykowana :) Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też pamiętam to ciasto z dzieciństwa, nazywaliśmy je JoJo:) pyszne jest. Narobilas mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu jakie bogate ciasto. Pysznie. Podoba mi się masa grysikowa :))

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musi być bardzo smaczne :) wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger