stycznia 12, 2016

Karkówka z marchewką z piekarnika.

Dzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku.
Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :)
Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu. Zapraszam :)






Składniki :

około 600 g karkówki
6 marchewek
2 cebule
domowa vegeta, pieprz do smaku
1 łyżka oregano od Skworcu 
1 łyżka przyprawy do mięsa  mielonego od Skworcu
1/2 szklanki oliwy

Wykonanie ;

Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry  i natrzeć przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w piórka dodać do mięsa, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do mięsa, polać oliwą i wszystko wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą przełożyć mięso, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, do naczynia z mięsem wlać 1 szklankę wody, piec pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.

Smacznego :)  

 

8 komentarzy:

  1. Też uwielbiam mięsa z piekarnika, dokładnie z takiego samego powodu, co Ty. A poza tym takie naczynie wyciągnięte z piekarnika ma w sobie jakąś magię domowego ogniska. W patelni na kuchence tego nie widzę :)) Ale sobie pofilozofowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka wygląda obłędnie i aż pachnie z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie mięsko,to bym z chęcia zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak, jakby miała się rozpłynąć w ustach :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna! Zrobię na następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rrobiłam jak w przepisie. Wszystko było dobrze, tylko za dużo wody. Po upieczeniu mięso pływało jak by w rosole sie gotowało.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szklanka wody to nie dużo , mi przez 1,5 godziny pieczenia woda odparowała i mięso wyszło jak na zdjęciu :)Czasami wlewam nawet więcej wody :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No jutro będę robiła dla mezusia bo sobie zazyczyl heh. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń