Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam :)
Składniki :
3 kg kiszonej kapusty
1 kg dobrej cienkiej kiełbasy
2 kg karkówki wieprzowej
200 g boczku
1 szklanka oleju
1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik
1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od Eco Blik
2 łyżki oregano od Skworcu
2 łyżki przyprawy staropolskiej od Skworcu
1 /2 łyżki mielonych liści laurowych od Skworcu
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca
3 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki
1 słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki
100 ml czerwonego wina
sól , pieprz do smaku
5 suszonych grzybów
Wykonanie :
Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy .
Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie .
Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek , ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty przekładamy usmażone mięso , dodajemy wino , i przecier pomidorowy .
Wszystko dobrze mieszamy . Jeśli bigos wyda wam się za gęsty dodajcie wywaru który wam został z gotowania mięsa .
Bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił.
Litrowe słoiki myjemy i wycieramy do sucha , przekładamy bigos i dobrze zakręcamy.
Przekładamy do garnka , wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika , przykrywamy pokrywką . Od zagotowania wody gotuję jeszcze słoiki około 20 minut . Wtedy mam pewność że będą dobrze trzymać.
Smacznego :)
Pyszny Asiu :-) ja bigos bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńBigosik - pyszności :) a potem łazaneczki mmm.... :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a łazanki z bigosem też czasem robię :)
UsuńPyszności! a jaki kolorek piękny...nic tylko jeść i się zachwycać:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) uwielbiam bigos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny bigos Joasiu. I bardzo apetycznie wygląda. Ja zawsze bigos mroziłam, ale chyba też będę wkładać w słoiki. Tak jest wygodniej :)
OdpowiedzUsuńPyszny bigos, najlepiej smakuje w święta :)
OdpowiedzUsuń