grudnia 09, 2015

Tradycyjny bigos staropolski .

Witajcie :) Co jakiś czas gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe .
Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :)







Składniki :

3 kg kiszonej kapusty 
1 kg dobrej cienkiej kiełbasy 
2 kg karkówki wieprzowej
200 g boczku 
1 szklanka oleju
1 łyżka zielonego pieprzu od Eco Blik 
1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od Eco Blik  
2 łyżki oregano od Skworcu
2 łyżki przyprawy staropolskiej od Skworcu 
1 /2 łyżki mielonych liści laurowych od Skworcu 
kilka ziarenek ziela angielskiego 
kilka ziarenek jałowca 
3 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki  
1 słoiczek przecieru pomidorowego Pudliszki
100 ml czerwonego wina
sól , pieprz do smaku 
5 suszonych grzybów 

Wykonanie :

Kapustę przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą , dodajemy ze 2 łyżki soli , listki laurowe , ziele angielskie , jałowiec . Gotujemy kapustę około 30 minut następnie odcedzamy i zalewamy nową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy .
Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie .
Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy  mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy  mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty przekładamy usmażone mięso , dodajemy wino , i przecier pomidorowy .
Wszystko dobrze mieszamy . Jeśli bigos wyda wam się za gęsty dodajcie wywaru który wam został z gotowania mięsa .
Bigos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił. 
Litrowe   słoiki myjemy i wycieramy do sucha , przekładamy bigos i dobrze zakręcamy.
Przekładamy do garnka , wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoika , przykrywamy pokrywką . Od zagotowania wody gotuję jeszcze słoiki około 20 minut . Wtedy mam pewność że będą dobrze trzymać.

Smacznego :)




   

10 komentarzy:

  1. Pyszny Asiu :-) ja bigos bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigosik - pyszności :) a potem łazaneczki mmm.... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a łazanki z bigosem też czasem robię :)

      Usuń
  3. Pyszności! a jaki kolorek piękny...nic tylko jeść i się zachwycać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) uwielbiam bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny bigos Joasiu. I bardzo apetycznie wygląda. Ja zawsze bigos mroziłam, ale chyba też będę wkładać w słoiki. Tak jest wygodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny bigos, najlepiej smakuje w święta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger