niedziela, 27 grudnia 2015

Sernik w łatki ( szachownica ).

Witajcie kochani :) Święta i po świętach, pewnie macie już dość jedzenia :)
może jednak się skusicie na pyszny rozpływający  w ustach serniczek w łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty . 
Sernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice Zapraszam :)



Składniki na ser :

2 kg sera z wiaderka ja dałam President 
2 cukry waniliowe 
1,5 szklanki cukru 
8 jajek 
500 ml kremówki 30 %
2 budynie waniliowe  
100 g margaryny

Składniki na ciasto kakaowe:

3 jajka 
150 g masła
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao

Duża i wysoka blaszka

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem,cukrem waniliowymi i żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Do utartych żółtek z masłem dodajemy mieszankę sypką i mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Ser z wiaderka przekładamy do miski.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , margarynę roztapiamy i studzimy,dodajemy wszystko do sera i mieszamy.Następnie dodajemy budynie i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką.

Upieczone ciasto kroimy na 7 pasków.
Dużą i wysoką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód układamy w odstępach 4 paski ciasta, po między nie wkładamy ser.Górna warstwę powtarzamy ale na odwrót , tam gdzie ser pasek kakaowy, tam gdzie pasek kakaowy ser,
Całość zalewamy serem. Sernik wyrośnie wysoki .
 Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60/65 minut.
Wszystko zależy od piekarnika.

Upieczony sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach wyłączonego piekarnika . Gdy sernik wystygnie wyciągamy go z piekarnika. Sernik możecie  polać polewą lub polukrować, jak wolicie :) Ja swój polukrowałam i posypałam wiórkami kokosowymi.

Smacznego :) 


 

5 komentarzy:

Drukuj