https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 04, 2015

Podpłomyki .

Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark .
Smakowało wyśmienicie :)    Zapraszam  do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :)


 Składniki :

450 g mąki + do podsypania 
250 ml maślanki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka masła roztopionego
1 jajko

dodatek : Sos madziarów firmy Folwark  lub małso

Wykonanie :

Do miski przesiewamy mąkę z solą, do maślanki dodajemy sodę i mieszamy , wlewamy do mąki , dodajemy roztopione masło , jajko  i zagniatamy ciasto , jeśli będzie wam się kleiło to dodajcie troszkę mąki , bo jak wiecie mąka mace nie równa ja używam Bolesławieckiej .Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła lub romby . Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Rozgrzewamy patelnię teflonową i pieczemy placuszki około 10 minut na rumiano z obydwu stron .Ja połowę upiekłam w piekarniku i też wyszły fajne . Podawać z masłem , konfiturą lub ostrym sosem .


Smacznego :) 

 

23 komentarze:

  1. Ależ z Ciebie kochająca mamusia! Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale Twoje dzieci mają z Tobą dobrze :)
    Pracowita mamusia, a podpłomyki piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe najlepsze, wspaniale Ci porosły

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam talkich ale chyba coś podobnego robiła moja babcia i piekła na fajerkowym piecu - może to były własnie podpłomyki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na pewno to :) kiedyś tak się piekło , dzisiaj takie piece to rzadkość nawet na wsi :)

      Usuń
  5. A ja znam to ale jako prozioki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też znam tą nazwę ,ale u nas mówiło się podpłomyki :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie wypróbować:) Lubię takie nieskomplikowane przepisy na pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis już w zeszycie, jutro postaram się zrobić, tylko u mnie trzeba w dwóch wersjach: Bezglutenowe i glutenowe :) prowadzę dwie kuchnie. Mam jeszcze jedno pytanie: jak w piecyku to w jakiej tem. i na jak długo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki są pyszne , ja swoje piekłam z termo obiegiem w temp 180 stopni , zawsze piekę na oko :) mają być złociste :)

      Usuń
  9. zrobiłam wyszły REWELACYJNE robiłaś je może z mąki żytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały :)z mąki żytniej nie robiłam , muszę wypróbować :)

      Usuń
  10. Ja tez spróbuje zrobic z żytniej napisze jak wyszły;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) fajnie jak byś podesłała zdjęcie, dodała bym do albumu wypieków czytelników bloga :) annaoj1976@wp.pl

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger