Witajcie :) moje dzieci to mają takie zachcianki że szok :) wczoraj wieczorem zachciało im się podpłomyków , no i cóż było robić , zabrałam się do roboty .Bułeczki , placuszki czy jak to nazwać wyśmienicie smakują z masłem i solą szczególnie jeszcze ciepłe , ja podałam je z ostrym Sosem madziarów firmy Folwark .
Smakowało wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo proste w wykonaniu :)
Składniki :
450 g mąki + do podsypania
250 ml maślanki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka masła roztopionego
1 jajko
dodatek : Sos madziarów firmy Folwark lub małso
Wykonanie :
Do miski przesiewamy mąkę z solą, do maślanki dodajemy sodę i mieszamy , wlewamy do mąki , dodajemy roztopione masło , jajko i zagniatamy ciasto , jeśli będzie wam się kleiło to dodajcie troszkę mąki , bo jak wiecie mąka mace nie równa ja używam Bolesławieckiej .Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła lub romby . Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Rozgrzewamy patelnię teflonową i pieczemy placuszki około 10 minut na rumiano z obydwu stron .Ja połowę upiekłam w piekarniku i też wyszły fajne . Podawać z masłem , konfiturą lub ostrym sosem .
Smacznego :)
listopada 04, 2015
Translate
Etykiety
Akcje kulinarne na Durszlaku
(10)
AQUAPHOR- recenzja
(1)
Babeczki na słono
(3)
Babki i Babeczki
(37)
Bee.pl
(3)
Bigos
(1)
Błyskawiczny Piątek
(21)
BOGUCICE
(77)
Bonduelle
(23)
Brześć
(14)
Bułeczki na słodko
(29)
Bułeczki na słono
(21)
Cedrob
(3)
Ciasta
(190)
Ciasta bez pieczenia
(4)
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga .
(1)
Ciasta z owocami
(63)
Ciasta z wiśniami
(4)
Ciasteczka
(114)
ciasto
(1)
cukr
(1)
Cukry Nyskie
(19)
Cykoria.
(10)
Dania na kolację lub śniadanie
(85)
Dania obiadowe
(260)
Desery
(27)
Dodatki do ciast
(1)
Domowa wędlina
(7)
Domowe pieczywo
(13)
Dros
(1)
Duda
(18)
Dżemy
(2)
Eco Blik
(3)
FolWark
(33)
Frisco
(4)
Galeo
(9)
Galeria Cuda Świata
(2)
Gjuwecz
(2)
Gołąbki
(4)
Graciarnia Pana Grzegorza
(1)
Helio
(41)
Intergalaktyczne gotowanie
(1)
KONESSO- RECENZJA
(4)
Konkurs
(2)
Lidl
(4)
Liebster Blog Award 2015
(1)
M'cVities
(1)
MAKARONY POLSKIE
(4)
Mamut
(9)
Mąka z Młyna w Szadku
(12)
MICHI
(3)
mieso
(3)
Mięso
(55)
Młyny Stoisław
(26)
Moje decoupage
(1)
Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym
(1)
Moje robótki
(1)
muffinki
(3)
Nagrody
(1)
Napoje
(7)
Ogródek dziadunia
(13)
Oleje smakowe
(1)
Olejowy Raj
(9)
ORZECH
(39)
PapilArt
(12)
Pasty
(6)
Pasztety i wędliny
(2)
Pączki
(2)
Piątnica
(11)
Placki
(10)
POLO-market
(2)
Potrawy z grilla
(3)
PRIMAVIKA
(7)
Proeco Polska
(13)
Propozycja Sylwestrowa
(1)
Propozycja świątecznych ciast
(3)
Przekąski
(4)
Przepisy z truskawkami
(5)
Przetwory
(19)
Przyjaciele Kawy
(1)
Przyprawy
(1)
Przystawki
(28)
Przystawki Sylwestrowe
(2)
Radix Bis
(19)
Raw and Happy
(1)
Recenzje
(3)
Rolnik
(3)
Sałatki
(50)
Semco
(1)
Serniki i ciasta ze serem
(43)
Sery Korycińskie
(5)
Skworcu
(27)
Spichlerz Rusiecki
(2)
Społem Kielce
(5)
Super Krówka
(2)
surówka
(1)
Surówki
(15)
Swojska Piwniczka
(3)
Syropy lecznicze.
(1)
Święta
(29)
Tania książka.pl -
(1)
Tania książka.pl -recenzje
(53)
TarkaiMiarka.
(1)
Tarty na słodko
(1)
Tarty na słono
(2)
Testowanie Cenos
(23)
Testowanie Eco Blik
(9)
Testowanie Eterno
(21)
Testowanie Hańderek
(11)
Testowanie Incola
(11)
Testowanie Jamar
(9)
Testowanie Melvit
(5)
Testowanie Młynomag
(25)
Testowanie Pamapol
(4)
Testowanie Parczew
(3)
Testowanie Plenus
(15)
Testowanie PopCrop
(1)
Testowanie produktów Becla
(7)
Testowanie Roleski
(16)
Testowanie Sempre
(4)
Tłusty czwartek
(1)
Torty i torciki
(16)
Tovago
(5)
Tradismak
(5)
Tradycyjne Jadło
(12)
Vanille Mynte
(1)
VENOSA
(1)
Walentynki z Orzech
(3)
Wielkanoc
(41)
Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko
(3)
WSPÓŁPRACA
(1)
Zapiekanki
(18)
ZIARENKOWO
(21)
Zupy
(31)
Życzenia
(2)
Oj też bym takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :)
UsuńAleż z Ciebie kochająca mamusia! Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNo co to się nie robi dla dzieci nie :)
UsuńAle Twoje dzieci mają z Tobą dobrze :)
OdpowiedzUsuńPracowita mamusia, a podpłomyki piękne :)
Dziękuję Agnieszko :)
UsuńDomowe najlepsze, wspaniale Ci porosły
OdpowiedzUsuńNie jadłam talkich ale chyba coś podobnego robiła moja babcia i piekła na fajerkowym piecu - może to były własnie podpłomyki..
OdpowiedzUsuńTak na pewno to :) kiedyś tak się piekło , dzisiaj takie piece to rzadkość nawet na wsi :)
UsuńA ja znam to ale jako prozioki :-)
OdpowiedzUsuńTak też znam tą nazwę ,ale u nas mówiło się podpłomyki :)
UsuńUwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńAsiu pyszne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusiu :)
Usuńmuszę koniecznie wypróbować:) Lubię takie nieskomplikowane przepisy na pyszne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńPrzepis już w zeszycie, jutro postaram się zrobić, tylko u mnie trzeba w dwóch wersjach: Bezglutenowe i glutenowe :) prowadzę dwie kuchnie. Mam jeszcze jedno pytanie: jak w piecyku to w jakiej tem. i na jak długo ?
OdpowiedzUsuńBułeczki są pyszne , ja swoje piekłam z termo obiegiem w temp 180 stopni , zawsze piekę na oko :) mają być złociste :)
Usuńzrobiłam wyszły REWELACYJNE robiłaś je może z mąki żytniej?
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały :)z mąki żytniej nie robiłam , muszę wypróbować :)
UsuńJa tez spróbuje zrobic z żytniej napisze jak wyszły;-)))
OdpowiedzUsuńSuper:) fajnie jak byś podesłała zdjęcie, dodała bym do albumu wypieków czytelników bloga :) annaoj1976@wp.pl
UsuńCzy na suchej patelni?
OdpowiedzUsuńTak na suchej patelni:)
Usuń