października 02, 2015

Aromatyczny gulasz .

Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszny  gulasz z pieczarkami , papryką , marchewką i aromatycznymi ziołami . W sam raz na niedzielny obiad :)


Składniki :

1 kg szynki 
3 marchewki
1 duża cebula
1 czerwona papryka 
około 9 pieczarek ja miałam malutkie 
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku 
około 600 ml  bulionu mięsnego lub warzywnego
około 1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz , szczypta chilli do smaku 

Wykonanie :

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy mięso.
Następnie kroimy w grubą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami. Polewamy oliwą i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnie mięso przekładamy do dużego rondla i smażymy na małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki .
Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki ,
cebulę w piórka , paprykę w paseczki.
Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki  .
Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu .
Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę.
Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie .
W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos.
Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą.

Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami.


Smacznego :) 

   

9 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie gulasze z szynki, Twój wygląda smakowicie! Zjadłabym taki z plackami ziemniaczanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Asiu. O mam taką samą miseczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) chyba te same sklepy odwiedzamy :) ja kupiłam w Pepco :)

      Usuń
  3. Gulasz cudowny, pełen przypraw. Uwielbiam taki gulasz z plackami ziemniaczanymi lub ryżem :)
    Pyszny i taki aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger