środa, 7 października 2015

Ciasteczka z ciasta parzonego.


Ostatnio piekliśmy ptysie i tak się zastanawiałam jak to zrobić żeby z ciasta parzonego zrobić niskie ciasteczka , no i przez przypadek wpadłam na to żeby do ciasto podstawowego dodać po prostu mniej jajek . Ciasteczka wyszły pyszne , niskie i chrupiące , można je dłużej przechowywać i po prostu przekładać nadzieniem na jakie mamy akurat ochotę , może byś czekolada , dżem , śmietana  itp.

Ja swoje przełożyłam po prostu nutellą  ulubienicę moich dzieci
                                 Zapraszam :) 


                              Składniki na ciasto :
                                2 szklanki mąki 
                                1 cukier waniliowy
                                1 kostka margaryny
                                2 szklanki wody
                                4/ 5 jajek 

                                Nutella, dżem co wolicie 

                                Wykonanie :
Do  garnka wlać wodę ,dodać margarynę , cukier waniliowy i zagotować
Gdy margaryna się rozpuści i wszystko zagotuje dodajemy mąkę energicznie mieszając najlepiej kulą do ucierania.
Mieszamy tak około 3 minut. Ciasto odstawić do przestygnięcia.

Następnie ciągle ucierając mikserem  dodajemy po jednym jajku  , mieszamy około 3 minut.

 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
Rękaw cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy na blaszkę zapełnione koło.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 / 25 minut.
Po przestygnięciu przekładamy dowolnym nadzieniem .

Smacznego :) 

8 komentarzy: