czwartek, 8 października 2015

Kotlety z jajek z natką pietruszki .

Od jakiegoś czasu chodziły za mną kotlety z jajek , można powiedzieć że to smaki dzieciństwa , jak byłam dzieckiem to mama często robiła takie kotleciki i nam smakowały :) 
Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :)  Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką .
Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustą czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/

                                         Zapraszam :)



                               Składniki :
9 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka 
pęczek  natki  pietruszki 
4, 5  łyżek bułki tartej do kotletów 
1/2 szklanki startego sera żółtego
1 cebula
sól, pieprz do smaku

olej do smażenia
około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów
jako dodatek Zasmażana kapusta firmy Orzech

                                      Wykonanie :

Ugotowane na twardo jajka mielmy lub ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach .
Natkę pietruszki myjemy , osuszamy i drobno siekamy. 
Wszystkie składnik przekładamy do miski , dodajemy starty ser  roztrzepane jajka i mieszamy .
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeszcze raz mieszamy.

Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju lub maśle jak wolicie .





 Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. Asiu fajne kotleciki. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam, a one są takie pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś kojarzy mi się to danie z Wielkanocą :) nic nie mogę na to poradzić - po prostu te kotlety są tak charakterystyczne :) i pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń