wtorek, 20 października 2015

Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami .

Za oknem ponuro i deszczowo , najchętniej  chciało by się usiąść w wygodnym fotelu z kubkiem gorącej kawy i czymś słodki :) Mam dzisiaj dla Was  czekoladowe  babeczki z budyniem waniliowym i figami , pyszne proste bez żadnych  kremów :) Jeśli macie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) 



 Składniki :
3  białka klasy M( średniej wielkości )
160 g cukru
3 żółtka klasy M
180 g masła
180 g mąki 
20 g kakao
na czubek noża sody oczyszczonej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
50 g wiórków z gorzkiej czekolady
1 cukier waniliowy

2 figi
1 mały budyń waniliowy Winiary
1,5 szklanki mleka

 Wykonanie :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .
W drugiej misce utrzeć żółtka z masłem.
Mąkę wymieszać z kakao , sodą i proszkiem.
Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać.

Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty.
Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta.
Figi umyć i pokroić w pół plasterki ułożyć na babeczce lekko dociskając.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .



 Smacznego :)

 

12 komentarzy:

  1. Ależ te babeczki tajemniczo wyglądają :)
    Bardzo lubię muffinki i ciasta jogurtowe z budyniem. Pyszna propozycja.
    Rozumiem, że żółtka i białka mają być klasy M, czyli z Miłością do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko :) M znaczy średniej wielkości )

      Usuń
  2. Cudowne babeczki :-) zjadłabym do herbatki, którą właśnie piję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności i ja się wpraszam na jedną.:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj