czwartek, 22 października 2015

Warstwowa zapiekanka makaronowa .

Witajcie dzisiaj  zapraszam na zapiekankę warstwową z sosem pomidorowym.
Do sosu użyłam przecieru pomidorowego firmy Ogródek Dziadunia .
Zapiekanka to szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)


 Składniki :
1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
4 pieczarki
1  duża cebula
sól pieprz, szczypta chili
1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia  
1 szklanka bulionu z kurczaka  
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki masła 

Sos pomidorowy :
600 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól , pieprz , szczypta chili do smaku 
2 łyżki śmietanki 12 %
1/2 szklanki wody 
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  

2 szklanki startego sera żółtego 
1 awokado

Wykonanie :
Makaron gotujemy all dente.
Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu .
Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną .
Makaron układamy jeden koło drugiego na wzór lazanii .
Następnie wykładamy troszkę mięsa i posypujemy serem żółtym. Następnie wykładamy makaron i pokrojone w plasterki obrane  awokado lekko solimy i pieprzymy.
Następnie mięso , ser żółty , makaron i tak do wykończenia składników. Wierzch posypujemy startym serem .  
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Przygotowanie sosu:
Bulion podgrzewamy dodajemy przecier pomidorowy , przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , szczyptą chili.
Zagotowujemy , następnie w około 1/2 szklanki wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do sosu i zagotowujemy , na końcu dodajemy śmietankę .
Jeśli lubicie gęsty sos dodajcie więcej mąki ziemniaczanej .
Zapiekankę polewamy sosem i podajemy .
Smacznego :)   

8 komentarzy: