Dżemik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :)
Składniki :
1 kg malin
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe lub ziarenka wanilli
1 żelfix 2:1
Wykonanie :
Maliny umyć , przełożyć do garnka , dodać cukier , cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii .
Ilość cukru możecie oczywiście regulować sami , ja nie przepadam za zbyt słodkimi dżemami .
Gotować na małym ogniu aż puszczą sok .
Następnie dodać żelfix i dobrze wymieszać.
Słoiczki dobrze wyparzyć i wytrzeć do sucha
Przełożyć dżem , dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem jeśli nie chcecie zagotowywać.
Ja jednak zawsze dla pewności jeszcze zagotowuje około 10 minut.
Smacznego :)
mmm, jak ja lubię domowe dżemiki !!! :)
OdpowiedzUsuń