Chciałam Was dzisiaj zaprosić na przepyszne kruche ciasto z bezą , migdałami , przełożone delikatnym kremem budyniowym. Jak zapewne wiecie Pani Walewska to arystokratka w śród przepisów .
Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/
Składniki na ciasto kruche :
3 szklanki mąki
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem :
2 żółtka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary
700 ml mleka
1 łyżka mąki
1 cukier waniliowy
3 łyżki masła
Beza :
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 duża paczka płatków migdałowych
2 małe słoiczki powideł śliwkowych
po 280 g.
Wykonanie :
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut.
2 duże blaszki wyłożyć spód papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki.
Wierzch ciasta posmarować 1 słoiczkiem powideł .
Białka na bezę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na pół , jedną połowę wyłożyć na powidła i równo rozsmarować , wierzch posypać migdałami.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25 / 30 minut , beza ma być złocista.
Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie wymieszać budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka. Wlać do gotującego mleka.
Gotować aż budyń zgęstnieje.
Do ugotowanego i jeszcze ciepłego budyniu dodać masło i energiczne wymieszać.
Budyń odstawić do przestygnięcia.
Warstwy ciasta :
1. pierwsze ciasto
2. krem budyniowy
3. drugie ciasto
Odstawić do lodówki na noc , ja oczywiście musiałam pokroić wcześniej bo dzieci już nie mogły wytrzymać :)
Smacznego :)
Grzechu warte - tak wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZa to ciasto daję się kroić...uwielbiam :) Ale narobiłaś mi smaka ach.....
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOjoj ale mi narobiłaś smaku :-) wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ty zawsze możesz wpadać :) stawiam wodę :)
UsuńAle dawno go nie robiłam, a jest takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak przepyszne :)
Usuń