sierpnia 27, 2015

Pani Walewska

Witajcie :) 
                       Chciałam Was dzisiaj zaprosić na przepyszne kruche ciasto z bezą , migdałami , przełożone delikatnym kremem budyniowym. Jak zapewne wiecie Pani Walewska to arystokratka w śród przepisów .
Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin  http://www.porcelanabogucice.pl/






Składniki na ciasto kruche :

3 szklanki mąki
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na krem :

2 żółtka
3 budynie waniliowe z cukrem Winiary    
700 ml mleka
1 łyżka mąki
1 cukier waniliowy  
 3 łyżki masła

Beza :

6 białek 
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

1 duża paczka płatków migdałowych
2 małe słoiczki powideł śliwkowych  
po 280 g. 

Wykonanie :

Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć  w folię i odłożyć do lodówki na około 15  minut.

2 duże blaszki  wyłożyć spód papierem do pieczenia. 

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki.
Wierzch ciasta posmarować 1 słoiczkiem powideł .

Białka na bezę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na pół , jedną połowę wyłożyć na powidła i równo rozsmarować , wierzch posypać migdałami.



Piec w temperaturze 180 stopni około 25 / 30 minut , beza ma być złocista.

Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie wymieszać budynie , cukier waniliowy , mąkę i żółtka. Wlać do gotującego mleka.
Gotować aż budyń zgęstnieje.

Do ugotowanego i jeszcze ciepłego budyniu dodać masło i energiczne wymieszać.
Budyń odstawić do przestygnięcia.

Warstwy ciasta :

1. pierwsze ciasto 
2. krem budyniowy 
3. drugie ciasto 

Odstawić do lodówki na noc , ja oczywiście musiałam pokroić wcześniej bo dzieci już nie mogły wytrzymać :)



Smacznego :)



 

10 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger