Witajcie :)
Ostatnio chodziła za mną babka Zebra , więc postanowiłam ją upiec a że miałam jeszcze truskawki to chciałam je jakoś wykorzystać , no i wymyśliłam sobie taki oto Torcik Zebrowy z kremem czekoladowym i truskawkami.
Dzieci były zachwycone smakiem , ciasto wyszło naprawdę pyszne i szybko znikało z talerzyków :) jeśli macie chęć to zapraszam do wypróbowania bo jest proste w wykonaniu no i pyszne :) A może upieczecie go dla swojego taty ? bo Dzień ojca niedługo :)
Składniki :
2 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka czerwonej oranżady
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Krem czekoladowy Dr. Oetkera
1 szklanka mleka
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka gorącej wody
truskawki do dekoracji
kolorowa posypka do dekoracji
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na pół do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka , wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na przemian wlewać po 2 łyżki ciasta białego i kakaowego i tak do wykończenia ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni piec do suchego patyczka.
Krem czekoladowy ubić w szklance mleka.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować w koło truskawkami.
Na środek wyłożyć tężejącą galaretkę.
Boki torcika posypać kolorową posypką.
Odstawić do lodówki na godzinę.
Rada : Jeśli chcecie to ciasto możecie przeciąć na pół i przełożyć jeszcze kremem , ja posmarowałam tylko z wierzchu i też było pyszne :)
Smacznego :)
Ale fajna propozycja Asiu :-) wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) zapraszam :)
UsuńMoc kolorów i do tego porządnych rozmiarów ten tort :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń