czwartek, 18 czerwca 2015

Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką

Dzisiaj zapraszam na  kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . 
Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku






Składniki na ciasto kruche :

około 3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa ;

1 l mleka
4 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki 
4 łyżki cukru 

Pianka :

7 białek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

około 9 pałek rabarbaru

Wykonanie ciasta

Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut.

Masa budyniowa :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę , cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje.

Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki.
Posypać 1/2 szklanką cukru.

Pianka :

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną  i sok z cytryny , wymieszać.

Warstwy ciasta :

1.Większą połowę ciasta rozwałkować   i przełożyć do  dużej  tradycyjnej  blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Następnie wykładamy  połowę odsączonego z soku rabarbaru.
3. Na rabarbar wykładamy jeszcze ciepły budyń.

4. Na budyń wykładamy resztę rabarbaru.

5. Na rabarbar układamy poskubane ręką ciasto

6. Na ciasto wykładamy ubitą pianę.


Pieczemy  w temperaturze 180 stopni około 40 / 45 minut , zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas pieczenia  może być u Was troszkę inny.



Smacznego :)          Wiosenne słodkości!

16 komentarzy:

Drukuj