Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku
Składniki na ciasto kruche :
około 3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa ;
1 l mleka
4 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
Pianka :
7 białek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
około 9 pałek rabarbaru
Wykonanie ciasta
Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut.
Masa budyniowa :
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę , cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje.
Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki.
Posypać 1/2 szklanką cukru.
Pianka :
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny , wymieszać.
Warstwy ciasta :
1.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do dużej tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Następnie wykładamy połowę odsączonego z soku rabarbaru.
3. Na rabarbar wykładamy jeszcze ciepły budyń.
4. Na budyń wykładamy resztę rabarbaru.
5. Na rabarbar układamy poskubane ręką ciasto
6. Na ciasto wykładamy ubitą pianę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 / 45 minut , zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas pieczenia może być u Was troszkę inny.
Smacznego :)
Pycha! idealne do popołudniowej kawki
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńśliczne i apetyczne, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu, ciacho rewelacja!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńRewelacyjne ciasto! Cudowanie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie prezentuje się ciacho :)
OdpowiedzUsuńA ja do kruchych mam wielką słabość :)
Dziękuję :)
Usuńjakie cudne ciasto! Bardzo lubię takie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam takie ciasta, chętnie zjadłabym kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuń