https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

czerwca 18, 2015

Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką

Dzisiaj zapraszam na  kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . 
Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku






Składniki na ciasto kruche :

około 3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 cukry waniliowe
1 szklanka cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa ;

1 l mleka
4 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki 
4 łyżki cukru 

Pianka :

7 białek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

około 9 pałek rabarbaru

Wykonanie ciasta

Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę.
Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 20 minut.

Masa budyniowa :

Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozpuścić budynie , mąkę , cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka , mieszać aż zgęstnieje.

Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki.
Posypać 1/2 szklanką cukru.

Pianka :

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną  i sok z cytryny , wymieszać.

Warstwy ciasta :

1.Większą połowę ciasta rozwałkować   i przełożyć do  dużej  tradycyjnej  blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Następnie wykładamy  połowę odsączonego z soku rabarbaru.
3. Na rabarbar wykładamy jeszcze ciepły budyń.

4. Na budyń wykładamy resztę rabarbaru.

5. Na rabarbar układamy poskubane ręką ciasto

6. Na ciasto wykładamy ubitą pianę.


Pieczemy  w temperaturze 180 stopni około 40 / 45 minut , zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas pieczenia  może być u Was troszkę inny.



Smacznego :)          Wiosenne słodkości!

15 komentarzy:

  1. Pycha! idealne do popołudniowej kawki

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto! Cudowanie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie prezentuje się ciacho :)
    A ja do kruchych mam wielką słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie cudne ciasto! Bardzo lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, chętnie zjadłabym kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger