środa, 8 kwietnia 2015

Szparagi w szynce i galaretce

Witajcie po świętach :) mam dla Was dzisiaj propozycję na pyszne szparagi w szynce i galaretce.
Przystawka nadaje się na święta jaki na różnego rodzaju imprezy :)
                                      Zapraszam :)









Składniki :

2 słoiki szparagów w zalewie
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę
3 kostki rosołowe Winiary
2 opakowania polędwicy sopockiej ( kupiłam w Biedronce )
kawałek pora ( zielona część )
1 ząbek czosnku
około 4 szklanek wody
 1 opakowanie 50 g żelatyny Dr . Oetkera


Wykonanie :)
Wodę zagotować , dodać kostki rosołowe  i przeciśnięty ząbek czosnku , zagotować.
Dodać żelatynę i dobrze wymieszać aby się rozpuściła .
Odstawić do lekkiego przestygnięcia , nie może być gorące.

Z pora powycinać cienkie paseczki i sparzyć wrzątkiem aby zmiękły.
Szparagi zawijać w plasterek szynki i na i związać paseczkiem pora tworząc kokardkę.
Układać na podłużnym półmisku.
Wierzch posypać , groszkiem , marchewką i kukurydzą.
Wszystko zalać przygotowanym wcześniej rosołkiem.
Odstawić do stężenia na kilka godzin.

Smacznego :)

Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy: