poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik na kruchym spodzie

          Zapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Należy on do tych bardziej cięższych serników , zbitych , w smaku jest bardzo pyszny :)




Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki 
1 cukier waniliowy
4 żółtka 
1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny Kasi
1 szklanka cukru

Składniki na ser :

1, 60 kg sera białego półtłustego 
2 cukry waniliowe
2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru Winiary
6 jajek
5o g margaryny Kasi 
kilka kropli olejku waniliowego 


Wykonanie :

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto .

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki .


Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie dodać budynie .
Wszystko utrzeć mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć na ciasto.

Piec w temperaturze 175/ 180 stopni około 70 / 75 minut.
Po upieczeniu polać polewą lub polukrować.
Sernik kroimy gdy dobrze przestygnie .
Smacznego :)
Wielkanocne Smaki - edycja V

8 komentarzy:

Drukuj