Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
4 żółtka
1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny Kasi
1 szklanka cukru
Składniki na ser :
1, 60 kg sera białego półtłustego
2 cukry waniliowe
2 szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru Winiary
6 jajek
5o g margaryny Kasi
kilka kropli olejku waniliowego
Wykonanie :
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto .
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki .
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie dodać budynie .
Wszystko utrzeć mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć na ciasto.
Piec w temperaturze 175/ 180 stopni około 70 / 75 minut.
Po upieczeniu polać polewą lub polukrować.
Sernik kroimy gdy dobrze przestygnie .
Smacznego :)

Pysznie wygląda, a takie ciężkie, zbite serniki to bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm... Klasyczny sernik najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń