stycznia 02, 2015

Żeberka z miodem , kakao i chilli

          Co powiecie na żeberka w wersji słodkawej :) z miodem i kakao z odrobinką chilli :) 

   

Składniki :


Kilka kawałków żeberek
Około 1 łyżki miodu
1 łyżka gorzkiego kakao
Wegeta, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie
Oliwa
Kilka cebulek

Wykonanie:

Żeberka umyć i osuszyć.
Natrzeć , vegetą , pieprzem , szczyptą chilli , ziołami prowansalskimi.
Przełożyć do miski .
Około 1 szklanki  dobrej oliwy wymieszać z miodem i kakao .
Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości .
Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was )
Sos powinien mieć ładny brązowy kolor .

Smacznego :)


 

6 komentarzy:

  1. Mhm....ciekawa propozycja, coś nowego, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie obiadowe :-) takiego jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze slyszę z kakao, ciekawe jak one smakują.
    Ps. zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio robiłam w sosie miodowo-pomidorowym i również były pyszne także Twój przepis również mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, wyglądają świetnie, ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń