piątek, 2 stycznia 2015

Śledzie w occie i oleju

             Zapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce  w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)








Składniki :

Około 10 śledzi matias 
Kilka cebul 
Pieprz zielony Skworcu
Sól selerowa Skworcu
Oliwa
Ocet
Ziele angielskie Skworcu
Liść laurowy Skworcu

Wykonanie :

Śledzie namoczyć w mleku i odstawić na kilka godzin .
Cebulę pokroić w pół talarki i posypać solą selerową .
Śledzie pokroić na kawałki lub zostawić w całości i posypać pieprzem .

Ja takie śledzie układam warstwowo w szklanym naczyniu :
cebula , kilka ziarenek ziela angielskiego , listek laurowy, śledzie , ziele i listek laurowy , cebula i tak dalej .
Całość zalewam oliwą wymieszaną z około 2 łyżkami octu ( zalewy musi być tyle aby dobrze przykryła śledzie).


Śledzie odstawić do lodówki , najlepsze są po około 2 dniach gdy dobrze przejdą przyprawami .

Gdy podaję je na półmisku zawijam w każdy troszkę cebulki i dekoruję oliwkami .
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Idealna przekąska na karnawałowy stól :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. oj , pycha, uwielbiam śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za śledziami nie przepadam, ale moja mama bardzo, więc muszę pokazać jej ten przepis, bo wyglądają niezwykle apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, uwielbiam takiego śledzika :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj