Połączenie kruchego ciasta z mąki kukurydzianej i masy kokosowej daje niesamowity smak :) Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej .
Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej
Piątnica
Zapraszam :)
Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki kukurydzianej Piątnica
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 kostka margaryny Kasia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
5 jajek
2 szklanki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
Blaszka o wymiarze 24/24
Wykonanie :
Mąkę wysypać na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem.
Dodać jajka , proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest trochę większa od drugiej.
Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki .
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać około 10 minut.
Masa kokosowa:
Żółtka oddzielić od białek , żółtka odłożyć do lodówki i wykorzystać do innej potrawy .
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę , dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać
łyżką.
Na podpieczone ciasto wyłożyć trochę dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego a następnie masę kokosową , na masę kokosową zetrzeć resztę ciasta .
Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut ( każdy piekarnik jednak piecze inaczej więc sprawdzajmy nasze ciasto, ma być złociste i chrupiące z wierzchu.
Smacznego :)
Asiu ale bym zjadła kawałeczek tej pyszności, chodzi za mną coś słodkiego :-)
OdpowiedzUsuńTo wpadnij :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, gdybym miała bliżej to chętnie bym się wprosiła na kawałeczek
OdpowiedzUsuńObłędnie kokosowe pyszności :) Ślicznie to ciasto wygląda :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała, Wygląda tak lekko i pysznie.
OdpowiedzUsuńO Alunia mnie odwiedziła :) zapraszam :)
OdpowiedzUsuńmniam! kusi i to bardzo
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń