grudnia 02, 2014

Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym

Dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasteczka nadziewane pianką z orzechami - migdałami i czekoladą :)
Tak przygotowane ciasteczka w sam raz nadają się na przyjście niespodziewanych gości jak i na świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :)






Składniki :

40 dag mąki
 1 margaryna
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru

Nadzienie ;

5 białek
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej
40 g orzechów laskowych Skworcu
40 g migdałów Skworcu

Sposób przygotowania :
  • 1.
    Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.
    2.
     - krok 2 Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    3.
    Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło.
    4.
    Przygotowanie masy ;
    5.
    Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
    6.
    Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać .
    7.
     - krok 7 Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy .
    8.
     - krok 8 Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek.
    9.
    Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor.
    10.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .


    SMACZNEGO :)



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasteczka, ja robię pierożki lub rogaliki;)
    Świetnie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu ale pyszne ciacha, wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym się wprosiła na takie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ależ one musiały być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) są pyszne polecam :)

    OdpowiedzUsuń