wtorek, 2 grudnia 2014

Mielone alla gołąbki

Dzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki alla gołąbki
Przepis na to danie znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie , dzisiaj postanowiłam go wypróbować:)
Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :)



            Składniki

50 dag mielonej wieprzowiny
50 dag białej kapusty
1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
tarta bułka do panierowania
1 cebula

1/2 szkl śmietany
2 łyżki przecieru
1 łyżeczka mąki
olej do smażenia
bazylia Skworcu 

czosnek granulowany 
vegeta

Sposób przygotowania

1.

Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut.

2.

Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną  , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem.

3.

Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć.

4.

Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec  dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki ,odrobiną wody i śmietaną .
      


Ilość i gęstość sosu zależy już od waszego gustu .  

                          Smacznego :) 

4 komentarze:

Drukuj