listopada 24, 2014

Schab z pieczarkami i morelami

           
Zapraszam na pyszny schab z pieczarkami lub morelami .Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :)








Składniki :

Schab 
pieczarki 
morele suszone 
pieprz zielony Skworcu
warzywko
bazylia Skworcu
czosnek granulowany
rozmaryn
zioła prowansalskie 


Wykonanie ;

Schab umyć i osuszyć .
Zrobić po dwa nacięcia wzdłuż schabu w środku.


1 wersja z pieczarkami.

Na około 1, 5 kg schabu , 500 g pieczarek , 2 cebule

Pieczarki przekroić i posolić , mięso nadziewać pieczarkami do samego końca ściśle upychając.
Schab przed włożeniem do rękawa obkładamy pieczarkami i cebulą  .

2 wersja tak samo tylko nadziewamy morelami.

Nadziany schab lekko nacinamy w kratkę z góry i z dołu ( nie za głęboko )
Nacieramy wszystkimi przyprawami i polewamy odrobiną oliwy .
Cebulę kroimy w talarki i obkładamy nią mięso , ja czasami jeszcze dodaję pokrojoną marchewkę .
Wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki .
Mięso w rękawie przekładamy do blaszki i wlewamy wodę .
Pieczemy w temp 180/ 190 st około 1.5 do 2 godzin .
Jeśli woda odparuje z blaszki dolewamy nową .

Smacznego .

4 komentarze:

  1. jak go pięknie podałaś,aż się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo ……schabik zrobię na niedzielny obiad
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń