poniedziałek, 24 listopada 2014

Domowe trufle

                                       Domowe trufle 

Często  się zdarza że zostaje nam po kilka lub połowa paczki  nie wykorzystanych herbatników lub biszkoptów . Proponuję zrobić z nich domowe trufelki z dodatkiem bakali lub samych migdałów
Połączenie czekolady z ciasteczkami  i migdałami  to rozkosz dla podniebienia :)

                                           Zapraszam :)









Składniki :

100 g biszkoptów
100 g herbatników petit beurre
2 tabliczki czekolady Milka
5 łyżek śmietany kremówki 30 %
138 g migdałów mielonych
2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera





  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1 Herbatniki i biszkopty zmielić .
    2.
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym.
    3.
     - krok 3 Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać.
    4.
    Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały oraz masę czekoladową.
    5.
     - krok 5 Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
    6.
     - krok 6 Ręce namoczyć w wodzie i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    7.
     - krok 7 Trufelki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach , jak wolicie.
    8.
    Odstawić do lodówki na 2 godziny .

2 komentarze: