Makowe grzebienie w/g Siostry Anastazji
Pyszne bułeczki z nadzieniem makowym.
składniki na ciasto;
0,5 kg mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
5 łyżek cukru
1 szkl mleka , nie pełna
5 dag drożdży
150 g margaryny
Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland )
Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać troszkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek .
Mąkę przesiać do miski dodać utarte żółtka z cukrem i mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk .
Piec w temp 180 sto na złoty kolor .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rady , Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rak to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa .
0,5 kg mąki
1 cukier waniliowy
5 żółtek
5 łyżek cukru
1 szkl mleka , nie pełna
5 dag drożdży
150 g margaryny
Gotowa masa makowa ( ja użyłam Bakalland )
Margarynę rozpuścić , żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do letniego mleka pokruszyć drożdże dodać troszkę mąki i wymieszać żeby nie było grudek .
Mąkę przesiać do miski dodać utarte żółtka z cukrem i mleko z drożdżami , na koniec dodać roztopioną margarynę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Stolnice podsypać mąką , ciasto rozwałkować nie za grubo , na końcu ciasta nałożyć po długości masę makową , zwinąć na 3 w rulonik . Wycinać około 8 cm prostokąty , w każdym zrobić po 4 nacięcia ale nie do końca , lekko wywinąć w łuk .
Piec w temp 180 sto na złoty kolor .
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rady , Jeśli ciasto będzie wam się kleiło do rak to dodajcie jeszcze troszkę mąki. Wiadomo że mąka mące nie równa .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz