Karpatka
To ciasto to smak mojego dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole .
Składniki
2 szkl mąki tortowej
10 jajek
1 margaryna Kasia
2 szkl wody
1 l mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
4 budynie waniliowe Winiary z cukrem
1 kostka margaryny Kasi
2 łyżki mąki
Blaszka 37/ 42
Sposób przygotowania
1.
Do garnka wlać wodę , dodać : margarynę , i wszystko rozpuścić .Gdy składniki będą płynne wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż powstanie gęste ciasto.
2.
Ciasto odstawić do przestygnięcia.
3.
Budyń wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem , ugotować budyń na litrze mleka .
4.
Zimny budyń utrzeć z 1 kostką margaryny oraz cukrem waniliowym.
5.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około 5 minut .
6.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki .
7.
Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem )
8.
Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.
Ale u Ciebie pyszności... Mmm. :) Uwielbiam karpatkę. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam karpatkę……..cud , miód
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny