października 25, 2014

Karpatka

                 Karpatka 
To ciasto to smak mojego dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole .







Składniki

2 szkl mąki tortowej
10 jajek
1 margaryna Kasia
2 szkl wody

1 l mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
4 budynie waniliowe Winiary z cukrem
1 kostka margaryny Kasi
2 łyżki mąki

Blaszka 37/ 42
Sposób przygotowania

1.

Do garnka wlać wodę , dodać : margarynę , i wszystko rozpuścić .Gdy składniki będą płynne wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż powstanie gęste ciasto.

2.

Ciasto odstawić do przestygnięcia.

3.

Budyń wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem , ugotować budyń na litrze mleka .

4.


Zimny budyń utrzeć z 1 kostką margaryny oraz cukrem waniliowym.

5.

Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około 5 minut .

6.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , papier troszkę przesmarować margaryną wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki .

7.


Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem )

8.


Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Ale u Ciebie pyszności... Mmm. :) Uwielbiam karpatkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiam karpatkę……..cud , miód
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń