wtorek, 28 października 2014

Kruche babeczki z wątróbką

                 Kruche babeczki z wątróbką

Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł  je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :)





Składniki na ciasto:


2 szkl  mąki zwykłej 
1 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 margaryna Kasia

Wykonanie :

Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem aby powstały grudki.
Przełożyć ciasto na stolnicę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut.

Farsz:

80 dag wątróbki drobiowej
szczypiorek suszony
Vegeta, pieprz
2 cebulki 
3 łyżki margaryny
2 łyżki śmietany 12%


Wykonanie:


Wątróbkę  umyć i pokroić w kostkę,
Patelnie rozgrzać i roztopić margarynę.
Dodać wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę.
Wątróbkę dusić do miękkości , dodać przyprawy i szczypiorek .
Gdy wątróbka przestygnie dodać śmietanę i podusić całość widelcem.

Foremki do babeczek wysmarować margaryną .
Ciasto rozwałkować , wycinać krążki troszkę większe od foremki.
Przełożyć ciasto i wylepić foremkę.
Do każdej babeczki nałożyć po łyżce farszu.
Wierzch posypać starty żółtym serem i szczypiorkiem.

Piec w temp 180 st. na złoty kolor .











                                             Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz