Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :)
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki zwykłej
1 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 margaryna Kasia
Wykonanie :
Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem aby powstały grudki.
Przełożyć ciasto na stolnicę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut.
Farsz:
80 dag wątróbki drobiowej
szczypiorek suszony
Vegeta, pieprz
2 cebulki
3 łyżki margaryny
2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
Wątróbkę umyć i pokroić w kostkę,
Patelnie rozgrzać i roztopić margarynę.
Dodać wątróbkę i cebulkę pokrojoną w kostkę.
Wątróbkę dusić do miękkości , dodać przyprawy i szczypiorek .
Gdy wątróbka przestygnie dodać śmietanę i podusić całość widelcem.
Foremki do babeczek wysmarować margaryną .
Ciasto rozwałkować , wycinać krążki troszkę większe od foremki.
Przełożyć ciasto i wylepić foremkę.
Do każdej babeczki nałożyć po łyżce farszu.
Wierzch posypać starty żółtym serem i szczypiorkiem.
Piec w temp 180 st. na złoty kolor .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz