Składniki :
4 golonki bez kości w siateczce
około 4 marchewki
2 cebule
kawałek pora
kawałek selera
około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie :)
Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie .
Gotować około 30 minut.
Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki.
Na głębokiej patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut .
Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa, dusić pod przykryciem około 20 minut żeby mięsko przeszło aromatem warzywnym.
Sos musztardowy:
3 łyżki mąki
około 2 szkl wywaru z gotujących golonek
3 łyżki musztardy
szczypta gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku
2 łyżki masła
Wykonanie:
Masło roztopić na patelni dodać mąkę i wymieszać , dolewać szybko mieszając wywar z gotującego mięsa.
Dodać musztardę i wymieszać.
Przyprawić do smaku , gałką , solą , pieprzem
Golonkę podawać polaną sosem musztardowym na jarzynach z dodatkiem pieczywa lub ziemniaczkami
Rady : Ja swoich golonek nie soliłam podczas gotowania ponieważ były już słone , jeśli wasze nie będą słone to do gotującej wody dodajcie sól.
Gęstość sosu regulujcie wywarem , jedni lubią gęste sosy inni rzadsze .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz