października 29, 2014

Golonka z sosem musztardowym

Zapraszam  dzisiaj na  goloneczki na jarzynkach z sosem musztardowym :) pyszne i proste danie :)

Składniki :

4 golonki bez kości w siateczce
około 4 marchewki
 2 cebule 
kawałek pora
kawałek selera 
około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie :)

Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie .
Gotować około 30 minut.


Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki.
Na głębokiej  patelni rozgrzać około 4 łyżek oliwy  dodać pokrojone warzywa , oraz przyprawy ( sól , pieprz, zioła prowansalskie , Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut .
Na warzywa wyłożyć golonki , podlać około 1 szkl wywaru z gotującego mięsa,   dusić pod przykryciem około 20 minut żeby mięsko przeszło aromatem warzywnym. 

Sos musztardowy:

3 łyżki mąki 
około 2 szkl wywaru  z gotujących golonek
3 łyżki musztardy
szczypta gałki muszkatołowej
sól , pieprz do smaku
2 łyżki masła


Wykonanie:
Masło roztopić na patelni dodać mąkę i wymieszać , dolewać szybko mieszając wywar z gotującego mięsa.
Dodać musztardę i wymieszać.
Przyprawić do smaku , gałką , solą , pieprzem

Golonkę podawać polaną sosem musztardowym na jarzynach z dodatkiem pieczywa lub ziemniaczkami

Rady : Ja swoich golonek nie soliłam podczas gotowania ponieważ były już słone , jeśli wasze nie będą słone to do gotującej wody dodajcie sól.
Gęstość sosu regulujcie wywarem , jedni lubią gęste sosy inni rzadsze .


Smacznego :)
 






















































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz