października 24, 2014

Ciasto ala Bounty










Ciasto alla bounty to połączenie ciasta kakaowego z pyszną masą budyniowo - kokosową.W sam raz do kawki. Zapraszam :)






Składniki na ciasto:

1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy 16 g
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
5 jajek

Wykonanie:
1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić .
2. białka ubić .
3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać .
4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką .
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut.
7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół.

Wykonanie masy:

0,5 l mleka i 3/4 szklanki mleka
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szklanki  cukru
250 g wiórek kokosowych
200 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy

wykonanie :
Mleko wlać do garnka i zagotować , wsypać kokos z cukrem i cukrem waniliowym , gotować na małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szklanki mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała .
Masę studzimy .

Przełożenie ciasta ;

Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta .
Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia.

Polewa :
  
2 tabliczki czekolady milka lub goplana
3 łyżki margaryny

Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy.
Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki .


                                 Smacznego :)        

1 komentarz:

  1. Twoje ciasta- to kulinarne mistrzostwo świata:) Aż żal,że my za słodkościami nie przepadamy:)
    Ale lubimy je oglądać i podziwiać a u Ciebie jest i co oglądać i jest czym się zachwycać:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń