Ciasto alla bounty to połączenie ciasta kakaowego z pyszną masą budyniowo - kokosową.W sam raz do kawki. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy 16 g
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
5 jajek
Wykonanie:
1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić .
2. białka ubić .
3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać .
4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką .
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut.
7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół.
Wykonanie masy:
0,5 l mleka i 3/4 szklanki mleka
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szklanki cukru
250 g wiórek kokosowych
200 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
wykonanie :
Mleko wlać do garnka i zagotować , wsypać kokos z cukrem i cukrem waniliowym , gotować na małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szklanki mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała .
Masę studzimy .
Przełożenie ciasta ;
Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta .
Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia.
Polewa :
2 tabliczki czekolady milka lub goplana
3 łyżki margaryny
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy.
Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki .
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy 16 g
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
5 jajek
Wykonanie:
1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić .
2. białka ubić .
3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać .
4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką .
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto.
6. Piec w temp 180 st. do suchego patyczka około 25 minut.
7. Ciasto przestudzić i przeciąć na pół.
Wykonanie masy:
0,5 l mleka i 3/4 szklanki mleka
2 budynie waniliowe Winiary 35 g
1/2 szklanki cukru
250 g wiórek kokosowych
200 g margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
wykonanie :
Mleko wlać do garnka i zagotować , wsypać kokos z cukrem i cukrem waniliowym , gotować na małym ogniu około 15 minut żeby mleko trochę wsiąkło w kokos , dodajemy margarynę i mieszamy żeby się rozpuściła . Wlewamy budyń rozrobiony w 3/4 szklanki mleka , wlewamy do kokosu i chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała .
Masę studzimy .
Przełożenie ciasta ;
Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta .
Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia.
Polewa :
2 tabliczki czekolady milka lub goplana
3 łyżki margaryny
Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy.
Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki .
Twoje ciasta- to kulinarne mistrzostwo świata:) Aż żal,że my za słodkościami nie przepadamy:)
OdpowiedzUsuńAle lubimy je oglądać i podziwiać a u Ciebie jest i co oglądać i jest czym się zachwycać:)
Pozdrawiamy:)