Kokosanki
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny miękkiej
1 cukier waniliowy
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku
3/4 szkl. mleka
3 jajka
1/2 szkl. cukru
polewa;
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
dodatkowo;
400 g wiórek lub orzechów , migdałów
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1.
Miękką margarynę utrzeć z cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem.
2.
Blaszkę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia . Wlać ciasto.
3.
Piec w temp.190 st. około 30 minut.
4.
Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty.
5.
MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić .
6.
Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach.
7.
Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz