Porzeczkowiec
Składniki
SKŁADNIKI NA CIASTO ;
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki wody
* 3 łyżki kakao
* 1,5 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku
* 1 cukier waniliowy .
* 5 jajek
SKŁADNIKI NA MASĘ :
* 1 KOSTKA KASI
* 2 DUŻE KUBKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 12 %
* 1/2 SZKLANKI CUKRU
* 4 ŚMIETANY FIX
* 1 CUKIER WANILIOWY
1 i 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
-
Sposób przygotowania
- 1.
-
olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
- 2.
-
Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka (
wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać
ale łyżką.
- 3.
-
Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto
* Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
- 4.
-
wykonanie masy ;
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodawać po łyżce
śmietany i delikatnie mieszać mikserem , wsypać śmietanę fiks i jeszcze
raz wymieszać.
- 5.
- przekładanie ciasta; Ciasto przeciąć na pół * jedną warstwę posmarować dżemem porzeczkowym * na dżem wyłożyć połowę masy * przykryć drugim plackiem * wierzch posmarować resztą masy * na masę wyłożyć dżem * Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą lub zrobić esy floresy z rozpuszczonej białej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz