października 24, 2014

                           Porzeczkowiec 



  • Składniki

    SKŁADNIKI NA CIASTO ;
    * 1/2 szklanki oleju
    * 1/2 szklanki cukru
    * 1/2 szklanki wody
    * 3 łyżki kakao
    * 1,5 szklanki mąki
    * 1 łyżeczka sody
    * 1 łyżeczka proszku
    * 1 cukier waniliowy .
    * 5 jajek

    SKŁADNIKI NA MASĘ :

    * 1 KOSTKA KASI

    * 2 DUŻE KUBKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 12 %

    * 1/2 SZKLANKI CUKRU

    * 4 ŚMIETANY FIX

    * 1 CUKIER WANILIOWY

    1 i 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego

  • Sposób przygotowania

    1.
    olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
    2.
    Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka ( wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać ale łyżką.
    3.
    Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto * Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
    4.
    wykonanie masy ; Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodawać po łyżce śmietany i delikatnie mieszać mikserem , wsypać śmietanę fiks i jeszcze raz wymieszać.
    5.
    przekładanie ciasta; Ciasto przeciąć na pół * jedną warstwę posmarować dżemem porzeczkowym * na dżem wyłożyć połowę masy * przykryć drugim plackiem * wierzch posmarować resztą masy * na masę wyłożyć dżem * Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą lub zrobić esy floresy z rozpuszczonej białej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger