Dzień dobry:)
Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego i łatwego w przygotowaniu? to zapraszam na pyszne ciasteczka.
Kruche, waniliowe z kokosem.
Idealne do kawy czy herbaty.
Składniki:
około 480 g mąki tortowej + do podsypania
400 g kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
Na wierzch ciastek:
1 jajko
3/4 szklanki wiórek kokosowych + 2 łyżki cukru ( wymieszać razem)
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę będzie około 3 szklanki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, proszek do pieczenia i jajko. Następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach zimne masło, ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek z dziurką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka w odstępach, następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.
Smacznego:)
Super, jak z kokosem to ja biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńJak z kokosem to coś dla mnie,uwielbiam takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń