https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

maja 05, 2019

Biszkoptowy puszek dla leniwych


Dzień dobry :)
Czasami tak jest że chce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :)
Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków.
Jest proste i nie może się nie udać.
Zapraszam :)


Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju 
1 łyżka przegotowanej wody
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

650 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
3 płaskie łyżki cukru lub do smaku   
2 galaretki brzoskwiniowe lub jakie macie
500 ml przegotowanej wody

Blaszka tradycyjna duża

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiewamy partiami przez sito delikatnie mieszając szpatułką.
Następnie dodajemy olej i wodę również delikatnie mieszamy.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Mój piekł się około 25 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy galaretkę i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.
Pamiętajcie jednak żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło. 
Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki ale Wy możecie posypać je czym wolicie, wiórkami, płatkami migdałowymi czy czekoladą.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby dobrze stężało.
Życzę smacznego :)

   

5 komentarzy:

  1. Ależ to ciacho smakowicie wygląda. Uwielbiam takie słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że wygląda przepysznie to jeszcze przepis jest w miarę łatwy, więc na pewno chętnie spróbuję takie ciacho zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie kupuję ten pomysł na ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zabawna nazwa ciasta ; )

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger