Witajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą.
Pyszne i proste w przygotowaniu.
Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
Blaszka zwykła tradycyjna
Białka
ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle
mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną,
kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie
mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie
mieszamy.
Spód
blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 180 stopni około 34 minuty, należy jednak
zawsze sprawdzić wykałaczką
bo każdy piekarnik piecze inaczej.
Upieczone
ciasto studzimy i przecinamy na pół.
Składniki na krem :
600 ml śmietany kremówki 30 %
3 serki waniliowe duże Danone
3 galaretki malinowe
700 ml przegotowanej wody
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru lub do smaku
2 galaretki truskawkowe + 600 ml przegotowanej wody
2 galaretki pomarańczowe + 600 ml przegotowanej wody
Galaretki malinowe zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Galaretki truskawkowe i pomarańczowe rozpuszczamy w wodzie jak podane w przepisie i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Najlepiej na noc. Gdy galaretki zastygną kroimy je w kosteczkę.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy serki. pokrojone w kosteczkę wafelki i delikatnie stężałą galaretkę malinową.
Do masy dodajemy połowę galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, wkładamy spodnią część ciasta i nasączamy np : herbatą, wykładamy około 3/4 masy śmietanowej i przykrywamy również nasączonym biszkoptem.
Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i dekorujemy pokrojoną w kostkę galaretką. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Na każdy kawałek ciasta układamy dekoracyjnie ciasteczko z marmoladą Brześć, ale nie jest to konieczne.
Życzę udanych wypieków :)
Ciekawy pomysł, muszę wypróbować. I ten pyszny krem :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak z najlepszej cukierni...poezja :)
OdpowiedzUsuń