Dzień dobry:)
 Jak wiecie kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a ja ją uwielbiam.
Można z niej zrobić pyszny budyń,chlebek,sałatki nieskończona ilość możliwości jej wykorzystania.
Dzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty.Idealne jako samodzielne, można podać
je również dowolnym sosem. 
Zapraszam:)  
Składniki:
100 g kaszy jaglanej ugotowanej w woreczku
3/4 szklanki kapusty kiszonej z marchewką sałatkowej
1 cebula
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka masła 
1 jajko
około 2 łyżki mąki  
4 plastry prostokątne żółtego sera 
( akurat taki miałam, może być w kawałku)
 oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżeczce masła.Kapustę przelewamy ciepłą wodą i odsączamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Ser mielimy w blenderze.Kaszę lekko rozdrabniamy widelcem. Do miski przekładamy wszystkie składniki, dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę, ser i mąkę.Wyrabiamy masę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Namoczonymi w wodzie rękoma nabieramy masę i formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy,smażymy kotleciki na małym ogniu po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy z sosem, lub jako samodzielne danie.
Smacznego :)







Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie robiłam takich kotlecików, ale na pewno chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyglądają. Ciekawe. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń