Mamy sezon gruszkowy więc musi być ciasto, oczywiście pyszne i szybkie w przygotowaniu z dodatkiem rodzynek, polewy czekoladowej i wiórek smakuje wyśmienicie.
Zapraszam :)
Składniki :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
1 kopiasta łyżka nutelli do ciasta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek Helio
1 kopiasta łyżka cynamonu
2 pełne szklanki mąki tortowej
5 średnich gruszek
2 łyżki nutelli do posmarowania ciata
2 łyżki wiórek kokosowych
forma o wymiarach 39/26cm
Wykonanie :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i partiami przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, delikatnie mieszamy łyżką.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy razem z rodzynkami i delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę i jeszcze ciepłe smarujemy nutellą, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Życzę smacznego:)
Na takie ciasto to ja się skuszę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, ale zawsze z jabłkami, z gruszkami nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń