stycznia 28, 2018

Brzoskwiniowiec


Witajcie :)
Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i brzoskwiniami. Miękkie delikatne i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

3/4 szklanki mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej  wody  

1 puszka brzoskwiń
500 ml śmietany kremówki Łaciatej 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki brzoskwiniowe
2,5 szklanki przegotowanej wody
1/2 tabliczki czekolady Milka 

blaszka o wymiarach 27/36 cm

Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.Do ubitych jajek przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy olej i wodę. Delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy galaretkę i mieszamy. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy.
Biszkopt przecinamy na pół.
Do blaszki przekładamy spodnią część biszkoptu i ją nasączamy herbatą, następnie wykładamy masę śmietanowo brzoskwiniową z tym że zostawiamy około 1 szklanki masy na wierzch ciasta. Na masę śmietanową wykładamy górną część biszkoptu delikatnie dociskając. Wierzch ciasta pokrywamy resztą masy i równo wygładzamy, na wierzch ścieramy czekoladę.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Życzę smacznego :)


      

5 komentarzy:

  1. wspaniałe ciacho na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :)  Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciacho, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro będę próbowała robić ��wygląda ładnie ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger