Zapraszam dzisiaj na pyszny domowy makowiec taka próba przedświąteczna :) Do makowca polecam gotową masę makową z bakaliami od firmy Helio .
Masa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg
puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów
kuchni. Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego
przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych
deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i
charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt
zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki
termicznej ani mielenia maku – stanowi gotowe nadzienie do ciasta.
Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano
masę makową HELIO mogą być zamrażane.
Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii na polskim rynku. Wielokrotnie nagradzane były w prestiżowych konkursach konsumenckich i branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu.
Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii na polskim rynku. Wielokrotnie nagradzane były w prestiżowych konkursach konsumenckich i branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu.
Składniki :
550 g mąki typ 550
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
76 g oleju
26 g drożdży
76 g oleju
26 g drożdży
kilka kropli olejku waniliowego
2 białka
1/4 szklanki mleka
puszka masy makowej Helio
keksówki o wymiarach 30 cm
Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy następnie dodajemy około 3/4 szklanki mąki jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy około 30/ 35 minut.
Upieczony i zimny makowiec posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy czekoladą, co lubicie :)
Życzę smacznego :)
2 białka
1/4 szklanki mleka
puszka masy makowej Helio
keksówki o wymiarach 30 cm
Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy następnie dodajemy około 3/4 szklanki mąki jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy około 30/ 35 minut.
Upieczony i zimny makowiec posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy czekoladą, co lubicie :)
Życzę smacznego :)
Przepysznie wygląda Twój makowiec Joasiu :) Jest idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce Asiu. Muszę koniecznie zrobić, bo aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńAsiu kochana cudowny makowiec :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, bardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makowiec :)
OdpowiedzUsuńMakowiec to chyba moje ulubione ciasto na Święta :) Co prawda ja swój sprawdzony przepis już mam, ale twoje ciacho też wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce, na swieta muszą być obowiązkowo
OdpowiedzUsuńpiękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce, pycha :)
OdpowiedzUsuń