grudnia 07, 2017

Makowiec domowy




Zapraszam dzisiaj na pyszny domowy makowiec taka próba przedświąteczna :) Do makowca polecam gotową masę makową z bakaliami od firmy Helio .
Masa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni.  Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi  gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których zastosowano masę makową HELIO mogą być zamrażane.

Masy makowe HELIO są najczęściej wybieranymi produktami w swojej kategorii na polskim rynku. Wielokrotnie nagradzane były w prestiżowych konkursach konsumenckich i branżowych, w tym m.in. licznymi Złotymi Laurami Konsumenta, medalem Pani Domu, wyróżnieniami w konkursach Perła Rynku FMCG, czy Złoty Paragon. Zaufanie i rekomendacje Klientów zdobyły dzięki zastosowaniu tradycyjnej receptury, bez użycia konserwantów. Wyjątkowość zawdzięczają także połączeniu najwyższej jakości składników, dzięki czemu do masy nie trzeba dodawać już rodzynek, skórki pomarańczowej i miodu.



Składniki :

550 g mąki typ 550
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka mleka
2 jajka
76 g oleju
26 g drożdży
kilka kropli olejku waniliowego
2 białka
1/4 szklanki mleka

puszka masy makowej Helio

keksówki o wymiarach 30 cm 

Wykonanie :

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy następnie dodajemy około 3/4 szklanki mąki jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy około 30/ 35 minut.
Upieczony i zimny makowiec posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy czekoladą, co lubicie :)
Życzę smacznego :)    













10 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda Twój makowiec Joasiu :) Jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce Asiu. Muszę koniecznie zrobić, bo aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu kochana cudowny makowiec :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie wygląda, bardzo lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowiec to chyba moje ulubione ciasto na Święta :) Co prawda ja swój sprawdzony przepis już mam, ale twoje ciacho też wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makowce, na swieta muszą być obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger