listopada 02, 2017

Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami



Witajcie :)


Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny torcik z malinami, nutką kokosu i czekoladkami. Wybaczcie że nie ma zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :)

Składniki na biszkopt :

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody  
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanowo malinową :

500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej
500 g serka mascarpone
4 łyżki z brzuszkiem  cukru 
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody

500 g malin
4 łyżki cukru 


do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki  wody
2 łyżki soku z malin

około 1 szklanki wiórek kokosowych
7 Raffaello  
6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki

tortownica o średnicy: 20 cm

    
Wykonanie biszkoptu :

Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku, olej i wodę.Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

Wykonanie masy śmietanowo- malinowej:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
Maliny przekładamy do garnka ( ja miałam mrożone w całości) dodajemy cukier i gotujemy na mały ogniu około 7 minut, następnie przecieramy przez sitko. Do ciepłych malin dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy.

Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również na posmarowanie boków tortu i do dekoracji.
Jeśli chcecie aby wszystko było równe nałóżcie obręcz do tortów. Na paterę układamy ozdobną podkładkę pod torty,następnie wykładamy blat spodni i nasączamy go sokiem z malin, następnie wykładamy masę  i przykrywamy drugim blatem również nasączamy go sokiem, następnie przykrywamy blatem górnym i cały tort smarujemy większą częścią masy z której odkładamy około szklankę do dekoracji, wszystko ładnie wygładzamy. Górę i boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Masę którą odłożyliście do szklani przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy według uznania. Górę tortu dekorujemy rafaello i czekoladkami, przeciętymi na pół.
Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku do tortów. 
Smacznego :)

 

4 komentarze:

  1. Bardzo dekoracyjne ciasto. Malinowe torciki lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega cudny torcik Joasiu :) Proszę o kawałeczek od tej znajomej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik Asiu, z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger