Witajcie :)
Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny torcik z malinami, nutką kokosu i czekoladkami. Wybaczcie że nie ma zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :)
Składniki na biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanowo malinową :
500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej
500 g serka mascarpone
4 łyżki z brzuszkiem cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
2 łyżki wody
500 g malin
4 łyżki cukru
do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z malin
około 1 szklanki wiórek kokosowych
7 Raffaello
6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki
tortownica o średnicy: 20 cm
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku, olej i wodę.Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Wykonanie masy śmietanowo- malinowej:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
Maliny przekładamy do garnka ( ja miałam mrożone w całości) dodajemy cukier i gotujemy na mały ogniu około 7 minut, następnie przecieramy przez sitko. Do ciepłych malin dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy.
Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również na posmarowanie boków tortu i do dekoracji.
Jeśli chcecie aby wszystko było równe nałóżcie obręcz do tortów. Na paterę układamy ozdobną podkładkę pod torty,następnie wykładamy blat spodni i nasączamy go sokiem z malin, następnie wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem również nasączamy go sokiem, następnie przykrywamy blatem górnym i cały tort smarujemy większą częścią masy z której odkładamy około szklankę do dekoracji, wszystko ładnie wygładzamy. Górę i boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Masę którą odłożyliście do szklani przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy według uznania. Górę tortu dekorujemy rafaello i czekoladkami, przeciętymi na pół.
Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku do tortów.
Smacznego :)
Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku do tortów.
Smacznego :)
Bardzo dekoracyjne ciasto. Malinowe torciki lubię najbardziej. :)
OdpowiedzUsuńMega cudny torcik Joasiu :) Proszę o kawałeczek od tej znajomej :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik Asiu, z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń