listopada 02, 2017

Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami



Witajcie :)


Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny torcik z malinami, nutką kokosu i czekoladkami. Wybaczcie że nie ma zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :)

Składniki na biszkopt :

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżka przegotowanej wody  
1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanowo malinową :

500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej
500 g serka mascarpone
4 łyżki z brzuszkiem  cukru 
1 cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody

500 g malin
4 łyżki cukru 


do nasączenia biszkoptu:
1/2 szklanki  wody
2 łyżki soku z malin

około 1 szklanki wiórek kokosowych
7 Raffaello  
6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki

tortownica o średnicy: 20 cm

    
Wykonanie biszkoptu :

Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku, olej i wodę.Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

Wykonanie masy śmietanowo- malinowej:

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
Maliny przekładamy do garnka ( ja miałam mrożone w całości) dodajemy cukier i gotujemy na mały ogniu około 7 minut, następnie przecieramy przez sitko. Do ciepłych malin dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy po łyżce serka mascarpone. Musicie uważać żeby nie zrobić masła ze śmietany. Do ubitej śmietany i serka dodajemy zimny mus malinowy, delikatnie mieszamy.

Zimny biszkopt przecinamy na trzy równe części, masę dzielimy również na 3 części z tym że 3 ma być trochę więcej musi starczyć również na posmarowanie boków tortu i do dekoracji.
Jeśli chcecie aby wszystko było równe nałóżcie obręcz do tortów. Na paterę układamy ozdobną podkładkę pod torty,następnie wykładamy blat spodni i nasączamy go sokiem z malin, następnie wykładamy masę  i przykrywamy drugim blatem również nasączamy go sokiem, następnie przykrywamy blatem górnym i cały tort smarujemy większą częścią masy z której odkładamy około szklankę do dekoracji, wszystko ładnie wygładzamy. Górę i boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Masę którą odłożyliście do szklani przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy według uznania. Górę tortu dekorujemy rafaello i czekoladkami, przeciętymi na pół.
Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku do tortów. 
Smacznego :)

 

4 komentarze:

  1. Bardzo dekoracyjne ciasto. Malinowe torciki lubię najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega cudny torcik Joasiu :) Proszę o kawałeczek od tej znajomej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik Asiu, z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (17) Brześć (10) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (175) Ciasta bez pieczenia (3) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (16) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (80) Dania obiadowe (243) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (7) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (28) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (1) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (24) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (18) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (44) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (40) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (12) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl -recenzje (9) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (29) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger