Witajcie :)
Ostatnio obierając pomarańcze i cytryny pomyślałam czemu by nie zrobić domowej skórki kandyzowanej. Idealna do ciast i serników. Jest bardzo aromatyczna ta kupna niech się schowa.
Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych.
Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :)
Zapraszam do jej zrobienia :)
Składniki :
3 cytryny
2 duże pomarańcze
woda
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
Wykonanie :
Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką.
Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystko było przykryte, gotujemy na małym ogniu około 17 minut.
Następnie wykładamy je na durszlak i przelewamy wodą.
Skórkę kroimy w paseczki lub kostkę jak wolicie.
Ja pokroiłam w kostkę.
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i zagotowujemy aż powstanie syrop, następnie przekładamy skórkę i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy aż syrop się zredukuje ( odparuje tak około 10/14 minut )
Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy skórkę na papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia, najlepiej na noc. Skórka może się zlepić, gdy już zastygnie można ją po prostu rozdzielić widelcem. Skórkę przechowujemy w suchym słoiczku.
Smacznego :)
ten zapach to czuję z tych zdjęc nawet! :D <3 cudo!
OdpowiedzUsuńCudownie aromatyzują ciasto :)
OdpowiedzUsuńJoasiu kiedyś robiłam domową skórkę z pomarańczy i niestety po jakimś czasie spleśniała mi. Nie wiem, co było powodem ? Wypróbuję teraz Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne, aż u mnie czuć ich zapach :)
OdpowiedzUsuńTo prawda najlepsza domowa, do świątecznych wypieków jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją, jak będę miała chwilkę czasu to muszę sobie taką domową zrobić :-)
OdpowiedzUsuń