Witajcie :)
Ostatnio ma przyjemność testowania nowości kasz półekspandowanych inaczej preparowanych.
Dzisiaj taka nie typowa ale pyszna propozycja na ciasto. Jedliście szyszki pomyślałam czemu by takiej kaszy nie wykorzystać w cieście :) Zapraszam :)
Składniki :
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu
2 jajka
1 kopiasta łyżka miękkiego masła
300 g kaszy orkiszowej półekspandowanej CENOS
blaszka 22/22
Wykonanie :
300 g kaszy orkiszowej półekspandowanej CENOS
blaszka 22/22
Wykonanie :
Do miski wsypujemy kaszę, jajka ucieramy z cukrem, masłem i masą krówkową, dodajemy do kaszy i mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy masę i lekko ją dociskamy mokrą łyżką.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje piekło się około 15 minut. Jeśli nie macie takiej kaszy można użyć ryżu preparowanego.
Życzę smacznego :)
Kasza orkiszowa to doskonały dodatek do obiadu, a także pomysł na pyszne danie z warzywami czy słodki deser. Dzięki innowacyjnej metodzie półekspandowania, podczas której ziarna poddawane są działaniu gorącej pary wodnej wyzwalanej pod wysokim ciśnieniem kasze zachowują większość wartości odżywczych. Wymagają jedynie zalania wodą, bulionem lub mlekiem przed spożyciem.
Zapraszam na stronę internetową CENOS - klik.
Joasiu pyszne i pomysłowe ciasto. Nie słyszałam o tej kaszy, do dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bo to nowość w CENOS są pyszne nawet do sałatek :)
UsuńBrzmi ciekawie, nawet jako przekąska do lunchboxa :)
OdpowiedzUsuńTo prawda są jak batoniki :)
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńAniu można je zrobić z ryżem preparowanym :)
Usuń