Witajcie :)
Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :)
Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam na ich stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych słodkości.
Składniki na ciasto ciemne :
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przegotowanej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
Składniki na masę budyniową :
600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
Krem kawowo-tiramisu :
300 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
2 kremy tiramisu Dr. Oetkera
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 wagoniki długie herbatników kakaowych
około 3 wagoniki herbatników jasnych
wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta
blaszka o wymiarach 25/38
Wykonanie :
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być.
Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy ciągle mieszając tak długo aż będzie gęsty. Ugotowany budyń przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.Przykrywamy po to żeby nie zrobił nam się kożuch.
Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem.
Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje.
Warstwy ciasta:
1. ciasto ciemne nasączamy herbatą
2. następnie wykładamy masę budyniową
3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych
4. na herbatniki wykładamy masę krówkową
5. masę krówkową przykrywamy herbatnikami jasnymi
6. na herbatniki wykładamy połowę masy kawowo-tiramisu
7. następnie wykładamy warstwę herbatników kakaowych
8. rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką napełniamy resztą kremu i na herbatnikach robimy rozetki
9. wierzch oprószmy wiórkami lub czekoladą
10. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na noc
11. Cisto porcjujemy i każdą kostkę dekorujemy ciasteczkiem
Smacznego :)
pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiesamowita ta pyszotka! Niebo dla podniebienia! Oj, zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to ja się skuszę, bo smaki takie jak uwielbiam. Pyszna propozycja Asiu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Aniu :)
Usuńno no, ale super ciacho :)
OdpowiedzUsuńkolejne wspaniałe ciacho u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, poproszę do kawy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wygląda mega pysznie - w tym tygodniu na pewno taką robię!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pychotka Asiu. Chętnie przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAsiu wspaniale wygląda jak z cukierni
OdpowiedzUsuń