https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 26, 2017

Warstwowa pyszotka z ciasteczkami Brześć


Witajcie :)

Ostatnio miałam mało czasu dla bloga i na odwiedziny Waszych blogów. Teraz na dworze zimno to mam nadzieję że to nadrobię :)
Tymczasem zapraszam na pyszne warstwowe ciasto z kakaowym biszkoptem, masą budyniową, herbatnikami i kremem kawowo- tiramisu. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych ciasteczek firmy Brześć których użyłam do dekoracji ciasta. Was zapraszam na ich stronę internetową, znajdziecie tam szeroki asortyment wyśmienitych słodkości.



  
Składniki na ciasto ciemne :

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przegotowanej wody
2 łyżki oleju 
1 łyżka gorzkiego kakao

Składniki na masę budyniową :

600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary 
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru
 100 g miękkiego masła


Krem kawowo-tiramisu :

300 ml śmietany kremówki
250 ml mleka
2 kremy tiramisu Dr. Oetkera
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

2 wagoniki długie herbatników kakaowych
około 3 wagoniki herbatników jasnych 
wiórki lub czekolada do oprószenia ciasta


blaszka o wymiarach 25/38


Wykonanie :

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być.

Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy ciągle mieszając tak długo aż będzie gęsty. Ugotowany budyń przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.Przykrywamy po to żeby nie zrobił nam się kożuch.
Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem.

Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje.

     Warstwy ciasta:

1. ciasto ciemne nasączamy herbatą
2. następnie wykładamy masę budyniową
3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych
4. na herbatniki wykładamy masę krówkową 
5. masę krówkową przykrywamy herbatnikami jasnymi
6. na herbatniki wykładamy połowę masy kawowo-tiramisu
7. następnie wykładamy warstwę herbatników kakaowych
8. rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką napełniamy resztą kremu i na herbatnikach robimy rozetki
9. wierzch oprószmy wiórkami lub czekoladą
10. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na noc
11. Cisto porcjujemy i każdą kostkę dekorujemy ciasteczkiem

Smacznego :)  
 



11 komentarzy:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger