Witajcie :)
Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
około 12 plastrów schabu
2 duże cebule
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka przyprawy do mięs
1/2 łyżeczki pieprzu i chili
1 łyżka domowej vegety
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
ziemniaki
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
Wykonanie :
Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i jeszcze raz wszystko mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut. Dno blaszki smarujemy odrobiną oleju wykładamy mięso i zalewamy sosem przecierowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut a dokładnie tak długo aż mięso po włożeniu widelca będzie się delikatnie rozpadać.Jeśli wasz piekarnik za mocno grzeje w tej temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową.
Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały z obiadu. Ziemniaki wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam w kulę i dzielę ją na 4 części , czwartą część odsuwam i to miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi ziemniakami, zagniatam ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt kleiste możecie dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy równe kawałki, tworzymy okrągłe kluseczki z dołkiem w środku. W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu gotujemy około 3, 4 minuty. Następnie wyjmujemy łyżka cedzakową na durszlak i przelewamy zimną wodą.
Wykładamy ciepłe na talerz z bitkami i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ogórki kiszone, lub surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego :)
Wspaniały obiad
OdpowiedzUsuńJoasiu bardzo smacznie jest u Ciebie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJakiej firmy ten sos słodko-kwaśny?Niestety u siebie w sklepach nigdy nie widziałam takiego sosu przecierowego...
OdpowiedzUsuńDroga Basiu sos przecierowy dałam swojskiej roboty podlinkowałam go jak zrobić, ale jeśli nie ma domowego to może być z Łowicza,Orzecha lub innej firmy, chodzi o to żeby bitki schabowe były w czymś zanurzone bo inaczej wyjdą suche :)
UsuńDziękuje :) nie zauważyłam linka, a bardzo mnie zaciekawiło to, że ten sos jest przecierowy.
UsuńBardzo lubię takie dania :) Są super smaczne :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite, aromatyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńRobiłem ostatnio i wyszło super. Dziekuję za przepis
OdpowiedzUsuń