wtorek, 21 lutego 2017

Oponki serowe.



Pyszne, mięciutkie oponki serowe, dla tych którzy nie lubią pączków będą w sam raz. Bardzo proste w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania:)

 
Składniki  na ciasto :

500 g  zmielonego  sera białego pół tłustego  
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3, 5 szklanki mąki pzennej poznańskiej Młynów Stoisław
1 łyżka spirytusu

olej do smażenia 

Wykonanie :

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier,cukier waniliowy, jajka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy, na podsypanej mąką stolnicy na około 1/2 cm. Foremką do ciastek lub szklanką wycinamy krążki z dziurką w środku.W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy po kilka oponków, smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Oponki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


  


















9 komentarzy:

  1. Ależ cudnie Ci się udały! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Wyglądają pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze kształt Asiu świetny. W sam raz na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły urocze, fajny i smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jakie cudowne i smakowite oponki! <3 Prezentują się bardzo apetycznie - niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyszły kształt mają bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj