Pyszne, mięciutkie oponki serowe, dla tych którzy nie lubią pączków będą w sam raz. Bardzo proste w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto :
500 g zmielonego sera białego pół tłustego
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3, 5 szklanki mąki pzennej poznańskiej Młynów Stoisław
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
Wykonanie :
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier,cukier waniliowy, jajka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy, na podsypanej mąką stolnicy na około 1/2 cm. Foremką do ciastek lub szklanką wycinamy krążki z dziurką w środku.W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy po kilka oponków, smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Oponki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ależ cudnie Ci się udały! :)
OdpowiedzUsuńWOW! Wyglądają pięknie :-)
OdpowiedzUsuńJak zawsze kształt Asiu świetny. W sam raz na Tłusty Czwartek :)
OdpowiedzUsuńWyszły urocze, fajny i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńO jakie cudowne i smakowite oponki! <3 Prezentują się bardzo apetycznie - niebo dla podniebienia! <3
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły kształt mają bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńjakie ładniutkie,pycha !
OdpowiedzUsuńJakie one fajajne! :D
OdpowiedzUsuń