listopada 18, 2016

Ziemniaczane kule z kurczakiem, serkiem topionym i sosem czosnkowym FolWark, pieczone w piekarniku.


Witajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy. Jeśli chodzi o pieczenie to mam dwie wersje, jedna smażone na oleju druga pieczone w piekarniku, ja upiekłam w piekarniku bez dodatku tłuszczu, wyszły pyszne.Z dodatkiem dowolnej sałatki lub sosu smakują wyśmienicie.
Przepis dołączam do akcji.  Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :) 


Składniki :

1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 
2 jajka
1 łyżka mąki
domowa vegeta do smaku
pieprz i szczypta chili do smaku
1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

buła tarta do obtoczenia kulek 
1 opakowanie serka śmietankowego topionego hochland

Wykonanie :

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, masło rozpuszczamy i podsmażamy cebulę. Pierś z kurczaka drobno siekamy.Wszystko przekładamy do ziemniaków, dodajemy przyprawy, mąkę, jajka i dobrze wyrabiamy.Masa ma być lekko ostrawa bo kulki wyjdą mdłe. Na rękę nakładamy porcję ziemniaczaną robimy dołek i wkładamy kawałek topionego serka, dobrze zlepiamy tak jak pączka. Kulki obtaczamy w bułce tartej.
Jeśli chcecie smażone to rozgrzewacie olej i smażycie z obydwu stron na złoty kolor, jeśli pieczone to przekładacie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie w temperaturze 190 stopni na złoty kolor, moje piekły się około 20 minut. 
Ja swoje kulki podałam z sosem czosnkowym FOLWARK.
Zapraszam :) 

  









 

8 komentarzy:

  1. Przepięknie zarumienione :) Wersja piekarnikowa bez tłuszczu jak najbardziej dla mnie :) dzięki Kochana za wspólny, Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały i niezwykle smakowity pomysł :) Pyszne kuleczki <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe kule. ale bym takie zjadła! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł! Kocham takie przepisy!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowo. Czasami mam ten problem i zazwyczaj robiłam kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia :)

    OdpowiedzUsuń